Meniu Închide

Comunicate

Comunicat de presa

Guvernul României trebuie să notifice Comisia Europeană cu privire la creşterea ratei cofinanţării publice pentru Microregiunea Valea Jiului

Asociaţia Comitetului de Iniţiativă  Valea Jiului (ACIVJ) a făcut pe parcursul anilor 2020 si 2021 numeroase demersuri pe lângă Guvernul României, europarlamentarii români şi instituţiile europene pentru a obţine o rată a contribuţiei proprii mai mici decât în regiunea Vest pentru proiectele implementate în Valea Jiului.

În data 31.03.2021 ACIVJ a transmis o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi Prim Ministrului României, Florin Cîţu, prin care semnala, încă o dată, problemele cu care se confruntă întreprinderile din Valea Jiului care doresc să acceseze fonduri europene din cauza ratei scăzute a cofinanţării publice şi implicit a ratei mari a contribuţiei proprii.

Răspunsul primit de la DG Competition,  în numele vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, confirmă faptul că în urma aprobării regulamentului european privind ajutorul de stat există posibilitatea ca în cazul proiectelor implementate în Valea Jiului rata contributiei proprii a beneficiarilor să fie mai mică în condiţiile în care autorităţile române notifică acest lucru Comisiei Europene.

Conform răspunsului „aceste intensităţi ale ajutorului pot fi mărite în continuare, de exemplu pentru regiunile care se confruntă cu pierderea populaţiei şi pentru teritoriile identificate pentru sprijin din Fondul de Tranziţie Justă…”.

„Noi suntem încrezători că autorităţile române vor lua în considerare solicitarea dumneavoastră”, ne asigură Hubert de Broca, Head of Unit, DG Competition.

                În următoarea perioadă, ACIVJ îşi va intensifica demersurile pe lângă Guvernul României pentru a ne asigura de faptul că solicitarea noastră va deveni realitate în următorul exerciţiu financiar.

Mulţumim primarilor din cele şaşe oraşe şi municipii ale Văii Jiului şi preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara pentru susţinerea demersului Asociaţiei Comitetului de Iniţiativă  Valea Jiului!

Preşedinte

Constantin Fulga

Raspunsul Comisiei Europene

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Demers ACIVJ pentru sprijinirea afacerilor din VALEA JIULUI

În contextul în care Valea Jiului va beneficia de mecanismul de tip Interventie Teritorială Integrată (ITI), Asociaţia Comitetului de Iniţiativă Valea Jiului (ACIVJ) îşi manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că, în lipsa unor măsuri adaptate situaţiei economico-sociale a zonei, accesarea fondurilor europene va fi la fel de dificilă ca în perioadele de programare anterioare.

Una dintre aceste măsuri se referă la identificarea soluţiilor prin care se poate acorda o rată mai mare de cofinanţare publică proiectelor implementate în Valea Jiului care vor fi cofinanţate din fondurile alocate prin  ITI, fapt care ar conduce la o un grad de absorbţie mai mare şi implicit la un ritm de creştere economică mai ridicat.

Pe această cale solicităm guvernului să întreprindă toate demersurile necesare în acest sens, fie prin amendarea Regulamentului European, fie dacă acest lucru nu mai este posibil, prin furnizarea de către guvern a diferenţei dintre procentul stabilit prin Regulamentul European şi procentul de cofinanţare mai ridicat aplicabil în Valea Jiului prin Intervenţia Teritorială Integrată.

Solicitarea  ACIVJ este susţinută formal de peste 200 de întreprinderi şi autorităţile publice locale şi Consiliul Judeţean Hunedoara.

Această solicitare mai este adresată umătoarele persoane:

–        Domnului Frans Timmermans, Vicepreşedintele Comisiei Europene;

–        Doamnei Aleksandra Tomczak, Membră a cabinetului Frans Timmermans, Responsabilități Politici legate de Acordul Verde;

–        Doamnei Aida Liha Matejicek, Șefa Unității Române a Directoratului General Politica regională și urbană – DG REGIO, al Comisiei Europene, responsabil pentru politica U.E. privind regiunile și orașele;

–        Domnului Francisco Barros Castro, Membru al Cabinetului Comisarului Regional Ferreira, responsabil de Fondul de Tranziție Justă – JTF;

–        Domnului Cristian Ghinea, ministru, Ministerul Investiţiilor şi proiectelor europene;

–        Domnului Attila Zoltan Cseke, ministru, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației;

–        Doamnei Luminiţa Odobescu, ambasador, Reprezentanţa Permanentă a României la U.E.;

–        Domnului Cristian Buşoi, europarlamentar, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European;

–        Domnului Siegfried Mureşan, europarlamentar, membru în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European;

–        Domnului Dragoş Pâslaru, europarlamentar, membru în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European.

Cu stima / Kind regards / Mit freundlichen Grüßen,


ADRESA PRIM MINISTRU

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab