Întâlnirea organizată de staff-ul Băncii Mondiale în România, la care au participat Anna Akhalkatsi – manager de Țară, România și Ungaria din partea Băncii Mondiale, Emilija Timmis – economist Senior, Banca Mondială și Nga Thi Viet Nguyen, economic Senior, Banca Mondială, a avut loc la Sala de Marmură a Primăriei Municipiului Petroșani și a avut drept scop consultarea privind actualizarea Diagnosticului Sistematic de Țară pentru România.
Asociația Comitetului de Inițiativă Valea Jiului a fost reprezentată la această consultare publică de președintele ACIVJ, ing. Constantin FULGA și secretarul Viorel PASCU.
În cuvântul său, președintele Fulga a prezentat mai multe probleme ale mediului de afaceri în relația cu instituțiile statului și chiar a venit cu câteva propuneri, fiind pesimist în a fi puse în practică. Problemele expuse au fost:
- Cofinanțarea la proiecte din fonduri UE pentru mediul de afaceri, birocrația documentelor și termenele exagerate până la aprobarea acestora;
- Firmele investesc pentru pregătirea forței de muncă, însă nu au siguranța asigurată de legislație, că acești tineri vor lucra în cadrul societăților;
- În cadrul altor analize (a fost amintită documentația și analiza PwC), nu s-a mers în teren pentru a discuta realitățile zonei;
- Lipsa de sprijin a localnicilor Văii Jiului, pentru dezvoltarea unui comerț cu produse specifice și tradiționale locale.
Rolul acestei analize este acela de a identifica atât provocările cât și oportunitățile cheie în atingerea obiectivelor de dezvoltare ale României, iar oficialii Băncii Mondiale au dorit să fie prezenți și în Valea Jiului, dat fiind faptul că această zonă este una dintre primele regiuni din România, o regiune pilot în ceea ce înseamnă accesarea de fonduri europene pe Fondul de Tranziție Justă. Banca Mondială, care a mai fost partener în diverse proiecte derulate în Valea Jiului, poate ajuta din punct de vedere logistic să pregătim în amănunt aceste organisme create pentru atragerea finanțării europene.